Köpa hus i Japan

Machiya till salu i Kyoto via Hachise
Machiya till salu i Kyoto via Hachise

You may also like...

16 Responses

 1. Tokyoyo says:

  Åh! Men nej, nu måste jag ju kolla in detta också. Håller med dig om att det känns bra att veta att möjligheten finns. Hihihi

 2. Några kommentarer:

  Det har varit formellt möjligt för utlänningar att köpa mark och hus väldigt länge, åtminstone sen efter kriget. Problemet är väl snarare att det är svårare för en utlänning att få banklån här.

  Visum är inget problem om man gifter sig med en japansk person. Då kan man oftast få permanent uppehållstillstånd efter ett antal år i landet.

  Japans befolkning kommer att minska drastiskt de närmaste decennierna. 127 miljoner idag, ca 90 miljoner 2050. Det innebär att antalet tomma hus kommer att öka, framför allt på landsbygden, då urbanisering fortfarande gäller för många unga. Räkna alltså med att huspriserna kommer att falla ordentligt.. Redan idag kan man dock komma över ett – med japanska mått mätt – fullt funktionsdugligt hus i t ex Yamanashi (ca 2 timmar från Tokyo med bil eller tåg) för motsvarande 700,000 SEK.

  Sist men inte minst: Hus har i sig inget bestående värde i Japan. Det är marken man värderar. Om man har ett gammalt och nedgånget hus på tomten, så får man mera pengar för det hela om man först river huset.

 3. Tokyoyo says:

  Dag, spännande! Bor du själv i ett sånt sött hus?
  Ang. Visum så kände jag till det villkoret, men jag trivs tyvärr alltför bra med min nuvarande icke-japanska sambo för att byta. 😉

  • Vi bodde i villa under en period i början av 2000-talet, men annars i lägenhet. Det har inte känts speciellt lockande att köpa något här i Tokyo-trakten, då det varit dyrt och med garanterad värdeminskning. Det kanske blir något villa-liknande i någon annan och mera prisvärd del av Japan vad det lider. Fukuoka är väldigt trevligt t ex. Tillräckligt mycket storstad för att man inte ska sakna Tokyo hela tiden, men ändå nära till landet.

 4. Mimmi says:

  får man lätt uppehållstillstånd om man köpt hus i Japan? Jag kan bo var som helst för jag behöver bara internet och dator till mitt jobb.

  • Japanfokus says:

   Hej Mimmi! Det är ganska svårt att få uppehållstillstånd i Japan. Det räcker tyvärr inte med att äga en fastighet. Däremot kan man ansöka om ett arbetsvisum som man sedan förlänger genom att lämna Japan en kort tid och sedan åka tillbaka.

   Har du varit i Japan förut? En bra start är annars att hyra ett hus eller lägenhet i 3 månader och se om du gillar livet där.

   • Mimmi says:

    Jo, jag pluggade i Japan när jag va yngre, bodde 2 år i Kyoto men jag tror inte jag skulle kunna jobba på ett japanskt företag, för jobbkulturen där verkar svår. Då går det väl inte att ansöka om ett arbetsvisum eller? Hur är det att köpa en machiya o sälja hantverk direkt från sitt hus tro? Minns att jag köpte melonpan från en husfru som ställde ut sitt bak framför huset bara.

    • Jag tror inte att du kan ansöka om arbetsvisum för egen verksamhet; inte så länge du inte har minst ett spouse visa. Men en annan väg är att t ex jobba på ett dotterbolag till ett utländskt företag, där företagskulturen kan vara (men inte alltid är) mindre japansk.

     Att köpa ett hus i en större stad är inte billigt (även om huset är nedgånget så är marken dyr) och det är i princip omöjligt att få ett japanskt banklån om man är utlänning om man inte jobbar på ett större företag. Man är inte betrodd att stanna i landet och betala av lånet, helt enkelt.

   • Mimmi says:

    Tittade igenom listan med yrken som man kunde söka arbetsvisum, det närmsta jag kan söka är konstnär, men hur vet de att man kan klara sig? Lite svårt att bevisa med just konstnär väl?

    • Jag är inte helt säker här, men jag tror att du behöver ha en japansk sponsor som uttryckligen säger sig behöva dina konstnärliga tjänster för att du ska få konstnärsvisum. Jag tvivlar på att det fungerar att komma hit och säga att man vill ha visum för att jobba som konstnär på frilansbasis och bara ha en privatperson som garant. Bäst att kolla med japanska ambassaden.

    • Japanfokus says:

     Vilka bra svar du fått från Dag! Han är verkligen en expert inom området! Om du bosätter dig i Japan någon gång får du gärna berätta hur du gick till väga 🙂

 5. Har man ett arbetsvisum behöver man inte lämna landet för att förnya det. Jag hade ett journalistvisum innan jag gifte mig med min japanska flickvän, och det gällde visserligen bara ett halvår i taget, men det kunde förnyas på immigrationsverket här i stan.

  Ett arbetsvisum kräver dock en garantiperson; en japansk privatperson eller juridisk person som skriver på ett papper som säger att om du flippar ur, bryter mot japansk lag eller på annat sätt åsamkar japanska staten eller andra personer kostnader, så ska den garantipersonen ansvara för detta. Får du ett jobb på ett japanskt företag så brukar företaget vara den garanten. Gifter du dig med en japansk medborgare, brukar den personen med automatik bli garant.

  En stor fördel med ett sk “spouse visa”, är att du då får jobba med alla slags jobb, inte bara de som hör till ditt arbetsvisum. Regeln är annars att man bara får jobba med sådant som vanliga japaner _inte_ kan göra, t ex sådant som har med språk och andra specialkunskaper att göra. Det finns t ex inget visum för hårfrisörer.. Du måste alltså gifta dig med en japan för att kunna jobba på en frisörsalong.

  Här en länk till en lista över alla 27 olika sorters visum man kan söka i Japan.

  http://www.juridique.jp/immigration.html

  Har man gift några år finns det möjlighet att få ett permanent uppehållstillstånd. Då är man “nästan” japan, så till vida att du inte behöver någon personlig garant; du kan skilja dig och du kan jobba med vad du vill inom lagens råmärken.

 6. Ina Yamada says:

  Kan man få bolån från japanska banker som utlänning? Jag är gift med en japan och vi funderar på att köpa hus i japan men båda våra inkomster kommer från Sverige. Kan man ändå låna från japanska banker?

Leave a Reply