Recension av Itamae Izakaya

Itamae Izakaya sushi

You may also like...

9 Responses

 1. Robert von Kantzow says:

  Great success! Om Japanfokus vill testa riktigt god sushi kan jag rekommendera http://www.sushisho.se/

  • Japanfokus says:

   Tack för tipset! Vi har faktiskt försökt få platser där men även Sushi Sho är ett ganska litet ställe. Vi har dock inte gett upp, vi ska prova Sushi Sho också! 🙂

 2. Tokyoyo says:

  Mmm… smarrigt! Älskar också sjögrässallad.
  (nigiri, inte att förväxlas med onigiri- som ju är en risboll utan sushivinäger (^__^)

  • Japanfokus says:

   Tack Tokyoyo för rättelsen! Det gick nog lite fort när jag skrev 🙂 Texten är uppdaterad nu till nigiri. Borde kanske skriva ett inlägg om onigiri som vi livnärde oss på under vår första japanresa ^^

   • Tokyoyo says:

    Hihi, ja.. Ja onigiri är något av det bästa! Att som glutenintolerant hitta enda snacks och mellanmål är inte alltid så lätt i Sverige, och ofta SÅ dyrt. Så saknar onigiri massor!

 3. För att inte folk ska hamna fel när de landar i Japan, så kan man inflika att man aldrig serveras sushi på en izakaya i Japan. Sushi äter man på sushikrogen. Däremot kan man få rå fisk utan ris, dvs sashimi, på en izakaya. En izakaya brukar beskrivas som en japansk “pub”, med vilket menas “billigt, lättsamt och otvunget ställe”, där man kan knäppa upp skjortan och vara sig själv. Till skillnad från västerländska pubar av brittisk modell, så har man mycket digra menyer med allt mellan himmel och jord. På senare tid hittar man allt oftare även västerländska saker som pizza eller pommes frites på menyn.

  Izakaya betyder ordagrant “att vara i spritbutiken”. Förr var det ganska vanligt att “systembolaget” även hade servering; det förekommer även idag, men det är ganska sällsynt numera.

  • SUM says:

   I regel är det visst så Dag, men många av de stora izakaya-kedjorna har också sushi under ご飯もの. Men visst är grunden att man ska undvika den… ja man ska ju undvika dessa kedjor överhuvudtaget egentligen.

   • Hej SUM,

    Kan du ge mig namn på de stora izakaya-kedjor som serverar sushi? Jag ska inte vara besserwisser utan bättre vetande, så om någon av kedjorna har börjat servera sushi, så är jag tacksam att få veta. Det har tidigare inte varit vanligt att så sker.

  • Japanfokus says:

   Jag märkte sist jag var i Japan att sushi inte fanns på menyn på någon av de izakayas jag besökte. Men det var inget fel på sashimin som serverades 🙂

Leave a Reply